Schedule

  1. Day 1
  1. 09:00 - 10:00 (1 hour)

    Registration and networking

  2. 10:00 - 10:15 (15 minutes)

    Chair’s opening remarks

    Penny Haslam, Former BBC journalist and award-winning inspirational speaker and visibility coach

    Read more

    Former BBC journalist Penny Haslam examines the news stories that have put housing and housing associations in the spotlight. She explores the key communication challenges for the sector over the past 12 months and analyses how you can expect these to change.

  3. 10:15 - 11:15 (1 hour)

    How to break out of the echo chamber and communicate more effectively

    Ed Fitzhugh, Advisor, The Behavioural Insights Team
    Jamie Clarke, Executive Director, Climate Outreach

    Read more
    • What communicators can learn from behavioural insights - applying learning from behavioural science to design effective communications that drive behaviour change
    • With millennials more tech savvy than the brands creating content, how can you adapt new and traditional media to target them?
    • Understanding the truth about how best to communicate with older people
    • Engaging and influencing audiences across the political spectrum
  4. 11:15 - 11:45 (30 minutes)

    Refreshments and networking

    Exhibition area

  5. 11:45 - 12:30 (45 minutes)

    Strategic influencing and demonstrating the impact of communications

    Jenni Field, Chair/Director, CIPR Inside/Redefining Communications
    Jennifer Riddell, Public Relations Director, See Media

    Read more
    • Ensuring that the communications function is seen as a strategic business priority within your organisation
    • Making the business case for communications
      • Making measurement work – how to measure the impact of your communications
      • Creating the capability to demonstrate return on investment to your board
      • Identifying measurable KPIs for your business
    • Developing the skills to influence within your organisation
  6. 12:30 - 13:30 (1 hour)
    • 12:30 - 13:30 (1 hour)

      S1: Internal communications in the office and on the road

      Jo Parkinson

      Read more
      • Exploring a multi-channel approach to internal communications
      • Understanding the value of social channels for engaging and connecting your workforce
      • Communicating with remote and mobile workforces, and building a sense of team among colleagues who work in different locations
    • 12:30 - 13:30 (1 hour)

      S2: Digital marketing and engagement

      Read more
      • Delivering customer service excellence through digital channels
      • Segmentation and personalisation of the customer’s digital journey
      • Understanding the implications of GDPR on the way you use customer data for engagement, communication and marketing
    • 12:30 - 13:30 (1 hour)

      S3: Building your capability to deliver political influencing and public affairs

      Joey Jones, Tim Abbott

      Read more
      • Influencing the influencers – identifying who and how to influence with impact
      • Creating a positive brand story with a politician who previously held negative perceptions of housing associations
      • Exploring the fundamentals of public affairs and government relations
  7. 13:30 - 14:30 (1 hour)

    Lunch and networking

    Exhibition area

  8. 14:30 - 15:30 (1 hour)
    • 14:30 - 15:30 (1 hour)

      S4: Tenant communication

      Tricia Grierson

      Read more
      • How can communications teams better support the creation of a true tenant voice
      • Using insight and intelligence about your customers to tailor your messages
      • The Johnnie Johnson approach to resident involvement and communication
      • Launching the digital champion network
    • 14:30 - 15:30 (1 hour)

      S5: What do broadcasters and journalists want and how do they work?

      Penny Haslam

      Read more
      • Understanding how to get your organisation noticed for the right reasons
      • Selling your expertise, not stories
      • Developing your people as experts and commentators
      • Learning from local and national broadcasters and journalists
    • 14:30 - 15:30 (1 hour)

      S6: Communications, engagement, transformation and mergers

      Alex Hunter, Claire Sims

      Read more
      • Communicating the rationale for change and managing the narrative
      • How internal communications can steady the business during uncertainty and change
      • What roles should communications and marketing teams play in digital transformation?
  9. 15:30 - 15:50 (20 minutes)

    Refreshments and networking

    Exhibition area

  10. 15:50 - 16:20 (30 minutes)

    Improving your communications in a crisis

    Alicia Custis, Head of Communications and Marketing, Stockport NHS Foundation Trust
    Amanda Coleman, Head of Corporate Communications, Greater Manchester Police
    Nicola King, Associate Director, Teneo Blue Rubicon

    Read more

    We’ve brought back and amped up this hugely popular session with award winning out of sector speakers to provide their expert advice on how to safeguard your organisation in times of crisis.

    • What can we learn from the Grenfell Tower tragedy about how to deal with a crisis
    • NHS saline poisoning case study – what are the lessons
    • Managing Manchester’s darkest hour – Greater Manchester Polices response to the Manchester Arena attack
    • Managing a crisis on social media
  11. 16:20 - 16:50 (30 minutes)

    Innovation and the future of communications

    James Green, Futures Programme Director, National Housing Federation
    John Straw, Author, iDisrupted

    Read more

    Innovation and transformation stand poised to change the delivery of housing services, but what will this mean for marketing and communications teams? This session analyses the big future trends in both housing and communications, preparing communications professionals for their crucial role as a bold future becomes reality.

    • Understanding the importance of innovating strategically
    • Realising the real power of big data
    • Are chatbots and headless user interfaces the next big thing?
    • What impact is automation going to have on your business and profession
  12. 16:50 - 17:00 (10 minutes)

    Chair’s closing remarks

    Penny Haslam, Former BBC journalist and award-winning inspirational speaker and visibility coach

  13. 17:00 - 18:00 (1 hour)

    Drinks reception

    Read more

    Join colleagues and speakers from the day for drinks and networking.